nascholing

Wil je zelf in je klas of groep aan de slag? 

Ontwikkel je vaardigheden en schaaf je kennis bij via onze nascholingen. Door de kleine groepen kunnen we heel hands-on aan de slag. Je gaat naar huis met nieuwe ideeën en methodieken. Kant en klaar materiaal waarmee je onmiddellijk aan de slag kunt.

Foto: Deon Black voor LetsTalkSex

  • Cgso biedt interactieve nascholingen aangepast aan de noden en de voorkennis van de groep.

    • De inhoud van ons programma komt tot stand in nauw overleg met de organiserende instantie, op basis van de thema’s die zij wenst aan te reiken/te bespreken en de groepsgrootte.

    • We houden rekening met eventuele gevoeligheden van jouw team.

    • We bieden steeds ruimte om met praktijkervaringen en vragen aan de slag te gaan.

    Ontdek onze veelgevraagde nascholingen of kies voor een nascholing op maat. Denk aan het opfrissen van kennis, het oefenen van vaardigheden om met een diverse groep aan de slag te gaan, bijscholen in bepaalde thema’s of kennismaken met het aanbod aan leermiddelen voor jouw specifieke doelgroep.

  • De duur van de nascholing is afhankelijk van de inhoud en de nood om dieper in te gaan op jullie (praktijk)ervaringen en/of vragen. Wij werken met groepen van maximaal 25 deelnemers

Wat mag je verwachten van een nascholing van het cgso?

Je krijgt handvaten aangereikt om de inhoud bij diverse doelgroepen bespreekbaar te maken

Je krijgt (achtergrond) informatie over het thema/de thema’s 

We leren je hoe je de methodieken kan aanpassen op maat van je doelgroep

We maken ruimte voor jouw (praktijk) vragen

Het tarief voor een nascholing is driedelig

  • Nascholing rond relaties en seksualiteit

    Elke nascholing is praktijkgericht en wordt afgestemd op maat van de aanvrager. We gaan graag met jou in gesprek over de thema’s en/of noden van jouw team.

  • De voorbereidingstijd

    Heel wat thema’s en/of nascholingen zijn reeds uitgewerkt. We rekenen enkel de hoogstnoodzakelijke voorbereidingskost aan (bijvoorbeeld de nascholing vertalen naar jullie specifieke praktijk).

  • De verplaatsingsvergoeding

    Deze prijzen zijn exclusief verplaatsingsvergoeding. De afstand wordt berekend vanaf onze organisatie (cgso vzw Brugge) tot aan de locatie van de workshop(s).

Vaak gekozen opties

  • Gepast reageren op seksueel grensoverschrijdend gedrag

    Overal waar mensen zijn, ontstaan relaties. Denk maar aan vriendschapsrelaties, intieme relaties, ouder-kindrelaties, leerkracht-leerlingrelaties, …. Deze spelen zich af in de echte wereld, maar ook steeds meer online. Iedereen krijgt ooit te maken met (on)gepast en (on)gewenst seksueel gedrag. Als rolmodel, toeschouwer of als slachtoffer.

    Het Vlaggensysteem van Sensoa is een ontwikkelde methodiek om seksueel gedrag correct in te schatten en gepast te kunnen reageren. Wat is toelaatbaar en wat niet? Zou iedereen in jouwteam op dezelfde manier reageren? En wat bij vragen van ongeruste ouders? Het Vlaggensysteem biedt voor iedere doelgroep en in elk werkveld een meerwaarde.

    Deze tool kan je zowel beleidsmatig als didactisch gebruiken en zorgt ervoor dat op elk type gedrag een gepaste reactie kan volgen.

  • Praktisch aan de slag gaan met eindtermen en ontwikkelingsdoelen rond relaties en seksualiteit

    Het doel van relationele en seksuele vorming is jongeren te ondersteunen bij hun seksuele ontwikkeling en hun te leren seksueel verantwoorde maar ook fijne, veiligere en gewenste keuzes te maken.

    In deze nascholing bekijken we welke competenties, visie en kennis nodig zijn om in gesprek te gaan over relaties en seksualiteit. Je leert ook hoe je een veilige (klas)sfeer kan creëren.

    Inhoud: kennis over ontwikkelingsfasen, culturele en religieuze verschillen op vlak van seksualiteit, hoe omgaan met tegenstrijdige reacties van deelnemers of met voorbeelden van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Je ontdekt hoe je een les kan voorbereiden die leuk en luchtig is, en toch voldoende inhoud bevat. Maar ook welke didactische materialen je kan gebruiken.

    In deze nascholing leer je verschillende technieken om je lessen en gesprekken rond relaties en seksualiteit op een positieve manier aan te brengen. Iedere groep, iedere leerling is anders en heeft andere noden. Ook jij als professional moet je veilig voelen en jezelf kunnen zijn.

  • Leer positief omgaan met hoe kinderen en jongeren hun relaties en seksualiteit online beleven

    De leefwereld en seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren speelt zich steeds meer online af. Ze komen in aanraking met schoonheidsidealen en genderstereotypen in reclame, online geflirt en grooming, naaktfoto’s, porno enzovoort.

    Online komen jongeren, gewenst of ongewenst, in contact met seksualiteit en relaties. Dat kan fijne, veilige en plezierige seksuele contacten opleveren. Er zijn echter ook valkuilen aan verbonden.

    In deze nascholing ontdek je wat je als professional moet weten over online seksueel gedrag van jongeren. We geven tips en bieden handvaten om jongeren meer weerbaar te maken zodat ze ook online op een veilige, aangename manier seksualiteit kunnen beleven.

  • Spreken over menstruatie, maar ook over menstruatiearmoede en –schaamte

    Het gebrek aan informatie en de schaamte om over menstruatie te spreken, versterken het taboe rond menstruatie. In deze nascholing staan we stil bij maatschappelijke, emotionele en biologische aspecten van menstruatie. We bieden achtergrondinformatie, tips en tricks, educatief materiaal en concrete handvaten. Je maakt kennis met onze educatieve box ‘Schilders op bezoek’ die je gratis over heel Vlaanderen kan ontlenen of aankopen.

    Je komt in contact met zowel duurzame als niet duurzame menstruatieproducten en leert hoe je hands-on met deze producten aan de slag kan gaan in jouw (klas)praktijk. Je gaat naar huis met nieuwe ideeën en methodieken. Kant en klaar materiaal waarmee je onmiddellijk aan de slag kunt.

  • Over veilig én plezierig vrijen in gesprek gaan met jongeren

    We geven (terecht) informatie over het voorkomen van soa’s, ongeplande of/en ongewenste zwangerschappen enzovoort. In deze nascholing willen we je inspireren om in je (klas)groep ook te spreken over seksueel plezier, zelfzorg, over het aangeven van grenzen én wensen.

    In deze nascholing laten we je kennis maken met onze educatieve box ‘VrijSpel’ met:

    1) materiaal om ongewenste zwangerschap te vermijden en soa’s te voorkomen

    2)hulpmiddelen die helpen bij de seksuele beleving en het bespreekbaar maken van maatschappelijke thema’s en ontwikkelingen

    3) methodieken en lesmateriaal.

    In deze nascholing gaan we dieper in op wat je als professional moet weten over hedendaags (online) seksueel gedrag van jongeren. We bieden diverse manieren om met het thema aan de slag te gaan, geven tips en bieden handvaten om met jongeren te spreken over veilige, positieve en aangename seks. Het gaat hierbij steeds over seksualiteit in haar volledigheid. Ook jij als professional krijgt “vrij spel” om te kiezen waar je zelf de focus wilt leggen: genot, anticonceptie, verschillende soorten relaties, seksuele diversiteit, ….

  • Gender, sekse, non-binair, transgender personen, aseksualiteit, … We worden vandaag overspoeld met termen en zien soms het bos door de bomen niet meer. Waar komen deze termen vandaan, wat betekenen ze, waar ligt het verschil en hoe ga je hierover in gesprek?

    Gender is een deel van ieders identiteit en het hoort bij een gezonde, seksuele ontwikkeling van jongeren. In deze nascholing gaan we daarom aan de slag met het genderkoekje waarbij we de verschillende aspecten van gender onder de loep nemen. We bespreken de heersende genderstereotypen en de impact hiervan. We geven tips voor het creëren van een veilige en open sfeer om dit onderwerp bespreekbaar te kunnen maken. Spreken over genderidentiteit helpt jongeren in het ontwikkelen van een positief zelfbeeld en in een fijne seksuele groei. Dit gesprek kan jongeren helpen om elkaar beter te leren kennen, begrijpen en ook respecteren.

Vorige
Vorige

workshops

Volgende
Volgende

educatief materiaal