nascholingen
Cgso ontwikkelt een nascholing op maat of je kan een nascholing uit ons vast aanbod kiezen.
↓
DUUR: 2,5 UUR
Menstruatiewelzijn
Spreken over menstruatie, maar ook over menstruatiearmoede en –schaamte
Menstruatie blijft vaak omgeven door taboes, mede door een gebrek aan kennis en schaamte. Deze nascholing biedt inzichten in de biologische, emotionele en maatschappelijke aspecten, evenals duurzame en niet-duurzame producten. Je gaat naar huis met inspirerend lesmateriaal, handige tips en praktische tools die je meteen kunt inzetten.
DUUR: 3 UUR
Gender en seksuele diversiteit
Spreken over genderidentiteit en seksuele oriëntatie
Genderdiversiteit is rijk en veelzijdig, maar kan soms verwarring oproepen door het brede scala aan termen. Deze sessie biedt heldere uitleg, doorbreekt stereotypen en laat zien hoe je een open sfeer creëert waarin jongeren zich veilig voelen. Zo versterk je hun zelfbeeld en leer je hen op een respectvolle manier omgaan met verschillen.
DUUR: 2,5 UUR
Gender
Werken rond gender, stereotypering en identiteitsontwikkeling bij jongeren
Gender draait om culturele verwachtingen rond mannelijkheid en vrouwelijkheid, die jongeren sterk beïnvloeden. In deze nascholing leer je genderstereotypen herkennen én doorbreken, zodat jongeren zich vrijer kunnen ontwikkelen. Met inspirerende voorbeelden en praktische tools bied je ruimte aan elke jongere om helemaal zichzelf te zijn.
DUUR: 2,5 UUR
Relaties en seksualiteit: een spannende dialoog
Over het creëren van een veilige en vertrouwde sfeer, referentiekaders en praten vanuit diverse invalshoeken
Praten over seksualiteit wordt pas echt waardevol als jongeren zich gehoord en veilig voelen. Deze sessie helpt je een open, respectvolle dialoog op te zetten, afgestemd op hun leefwereld en identiteit. We focussen op het belang van duidelijke afspraken, open communicatie en het gebruik van betrouwbare informatiebronnen.
DUUR: 2,5 UUR
Jongeren leren meer over het lichaam en leren dat elk lichaam uniek en normaal is. In deze nascholing wordt aandacht besteed aan een positief lichaamsbeeld, media-invloeden en diversiteit in lichamen. Een positieve benadering helpt jongeren zich comfortabel te voelen in hun eigen lichaam.
Over het lichaam, lichaamsbeeld, druk op het uiterlijk en weerbaarheid
Jongeren en hun lichaam
DUUR: 3 UUR
Lesgeven over relaties en seksualiteit
Jij maakt het verschil in hoe jongeren seksualiteit beleven! Met kennis, empathie en enthousiasme leer je hoe je een veilig leerklimaat creëert. Professionals krijgen tools om jongeren op een gepaste, positieve manier te begeleiden bij hun seksuele ontwikkeling. Je gaat naar huis met inzichten, werkvormen en materiaal dat je meteen kunt inzetten in je klas.
Over het voorbereiden van de lessen of gesprekken rond relaties en seksualiteit
DUUR: 3 UUR
Positieve en inclusieve relationele en seksuele vorming
Informatie op een toegankelijke manier delen begint vanuit een positieve invalshoek
Deze nascholing benadrukt het belang van een veilige en inclusieve leeromgeving. Er wordt gewerkt aan competenties om seksualiteit bespreekbaar te maken op een positieve, luchtige en inhoudelijke manier. Diversiteit wordt gewaardeerd en jongeren worden ondersteund in hun seksuele ontwikkeling.
DUUR: 2,5 UUR
Over anticonceptie, ongeplande zwangerschap, abortus en tienerzwangerschap
Veilig vrijen
Met de juiste kennis en een open houding kunnen jongeren bewuste, gezonde keuzes maken over hun seksualiteit. Je leert hoe je spreekt over anticonceptie, ongeplande zwangerschap en de rol van emoties en relaties. Deze sessie geeft je frisse inzichten en bruikbare werkvormen.
DUUR: 2,5 UUR
Veilig én plezierig vrijen
Over hoe een gesprek over seksueel plezier, zelfzorg ook helpt bij het leren aangeven van grenzen
Seksualiteit gaat niet enkel over risico’s, maar ook over plezier, grenzen en wensen. Deze nascholing stimuleert een evenwichtig gesprek over positieve seksualiteitsbeleving. Zelfzorg en wederzijds respect staan centraal in deze benadering.
DUUR: 2 UUR
De online wereld biedt jongeren nieuwe manieren om te ontdekken, maar ook uitdagingen. Je leert hoe je hen op een positieve en realistische manier begeleidt in hun digitale seksuele ontwikkeling. Met kennis, tools en openheid maak jij écht het verschil.
Over de online beleving van relaties en seksualiteit bij jongeren
Online seksualiteit
DUUR: 2 UUR
Het inschatten en gepast reageren op seksueel grensoverschrijdend gedrag
Seksueel grensoverschrijdend gedrag
Samen bouwen we aan een veilige en respectvolle omgeving waarin seksueel gedrag bespreekbaar is. Met het Vlaggensysteem krijg je een krachtig hulpmiddel om gedrag correct in te schatten en gepast te reageren. Je ontdekt hoe je jongeren kunt ondersteunen met kennis over consent en het vernieuwde strafrecht.
Benieuwd naar onze workshops?
Cgso ontwikkelt een interactieve workshop op maat voor jouw leerlingen