workshops

Cgso ontwikkelt een interactieve workshop op maat voor jouw leerlingen of je kan een workshop uit ons vast aanbod kiezen

minimum 2 lesuren

1e en 2e graad

Spiegeltje spiegeltje aan de wand

Aan de slag met het lichaam, zelfbeeld, lichaamsbeeld en schoonheidsidealen

In deze sessie onderzoeken jongeren hoe schoonheidsidealen en sociale media hun zelfbeeld beïnvloeden. Ze leren kritisch kijken naar onrealistische beelden en ontdekken dat schoonheid in diversiteit zit. De vorming versterkt hun zelfwaardering en helpt hen een positieve relatie met hun lichaam op te bouwen.

minimum 2 lesuren

1e, 2e en 3e graad

Relaties en seksualiteit in de digitale wereld

Aan de slag met digitale relaties en seksualiteit bij jongeren

Jongeren ontdekken hoe ze op een veilige, bewuste en respectvolle manier kunnen omgaan met online relaties en seksualiteit. Ze leren over gezonde grenzen, instemming en de invloed van digitale media. De sessie geeft handvatten om positieve online ervaringen op te bouwen, met oog voor risico’s én mogelijkheden.

minimum 2 lesuren

2e en 3e graad

Gender- en seksuele diversiteit onder de loep

Aan de slag met stereotypen, gender en seksuele diversiteit

We verkennen samen met jongeren wat gender en seksuele diversiteit betekenen, met aandacht voor identiteit, stereotypen en sociale verwachtingen. Jongeren krijgen heldere info en leren open en met respect om te gaan met verschillen. Zo bouwen ze aan zelfvertrouwen, kritisch denken en een inclusieve houding.

minimum 2 lesuren

1e, 2e en 3e graad

Over liefde, relaties en contact leggen

Liefdestips aan mezelf

Liefde roept veel vragen op, en dat is oké. In deze sessie leren jongeren reflecteren over hun eigen waarden, grenzen en verlangens in relaties. Ze ontdekken hoe ze op een fijne, veilige en respectvolle manier verbinding kunnen maken met anderen.

2x 2 lesuren

2e en 3e graad

Veilig vrijen en meer

Over anticonceptie, ongeplande zwangerschap en (gedeelde) verantwoordelijkheden, abortus

Deze sessie biedt jongeren duidelijke info over anticonceptie, soa’s, en het maken van bewuste keuzes binnen seksuele relaties. We bespreken wat te doen als er iets misloopt, zoals bij een gescheurd condoom of een vergeten pil. Er is ook aandacht voor gevoelens, communicatie en het nemen van verantwoordelijkheid in seksuele situaties.

2x 2 lesuren

1e, 2e en 3e graad

Jongeren krijgen eerlijke en realistische informatie over wat seks is, inclusief de eerste keer en de vele vormen die het kan aannemen. Ze leren grenzen en wensen ontdekken en bespreken, met respect voor zichzelf en anderen. Zo ontstaat er ruimte voor positieve, veilige en fijne seksuele ervaringen.

Over vragen, verwachtingen en ideeën over (de eerste) keer seks

De eerste keer (en) seks

minimum 3 lesuren

1e, 2e en 3e graad

Grenzen en weerbaarheid

Over het belang van wensen en grenzen (h)erkennen en bespreken

In deze sessie leren jongeren wat wensen en grenzen betekenen en hoe ze die kunnen herkennen, benoemen en respecteren – bij zichzelf en bij anderen. We bespreken herkenbare casussen, situaties van grensoverschrijdend gedrag en het belang van wederzijdse toestemming. Zo versterken jongeren hun inzicht en bouwen ze aan gezonde, respectvolle relaties.

minimum 2 lesuren

1e, 2e en 3e graad

Over menstruatie, menstruatiearmoede en -schaamte

Menstruatiewelzijn

In deze sessie krijgen jongeren betrouwbare informatie over menstruatie, ontdekken ze het brede aanbod aan menstruatieproducten en praten ze open over menstruatie en alles wat erbij komt kijken. We doorbreken samen het taboe en versterken jongeren in het maken van bewuste, geïnformeerde keuzes.

Benieuwd naar onze nascholing?

Cgso ontwikkelt een nascholing op maat of je kan een nascholing uit ons vast aanbod kiezen.