plezierig vrijen

plezierig vrijen

Binnen het cgso vertrekken we steeds vanuit een positieve seksualiteitsbeleving. Wereldgezondheidsorganisatie en BZgA (2010) stellen dat een positieve benadering niet alleen effectiever is, maar ook realistischer, omdat het beroep doet op de nieuwsgierigheid, ervaringen en behoeften van jongeren. Hierdoor verhoogt de kans op gedragsbeïnvloeding. Een positieve benadering houdt in dat er niet louter gefocust wordt op problemen en risico’s die verband houden met seksualiteit zoals seksueel overdraagbare aandoeningen en ongewenste zwangerschap.

Helaas is er weinig onderzoek naar de noden en beleving van jongeren binnen het secundair onderwijs. 

De onderzoeken die voor handen zijn geven aan dat jongeren nood hebben aan een brede relationele en seksuele vorming. Zo kwam in 2017 een onderzoek uit van Rutgers en Soa Aids Nederland waaruit blijkt dat jongeren de seksuele opvoeding op school als ouderwets en voorbijgestreefd ervaren.

Het Nederlandse radiostation 3FM stelt dat de Nederlandse jongeren aangeven meer te willen bijleren over de leuke kanten van seks, seksuele diversiteit, weerbaarheid, erogene zones, communicatie en consent. Er werd dan ook een YouTube programma #kutvoorlichting in 2018 gelanceerd met betere én leukere seksuele voorlichting. Ook gelijkaardige resultaten zijn terug te vinden in Vlaams onderzoek De Scholierenstem van de Scholierenkoepel in 2023. 

De leuke kanten van seks 

  • Er zijn ontzettend veel verschillende manieren om seks te beleven. Vaak wordt seks herleid tot penetratieseks waarbij de penis in de vagina gaat. Dit kan natuurlijk een onderdeel zijn, maar seks is veel meer dan enkel dat. Het is belangrijk dat jongeren begrijpen dat seks een ruim woord is en er meer is dan alleen penetratieseks (penis-in-vaginaseks), niet iedereen (even grote) behoefte heeft aan het beleven van seks en ieder persoon hun eigen wensen en grenzen heeft. Wat voor de ene persoon fijn kan zijn, kan voor een ander minder aangenaam zijn.

    Ieder persoon heeft hun eigen voorkeuren, ervaringen en gevoeligheden. De seksualiteitsbeleving verschilt van persoon tot persoon en kan veranderen doorheen het leven van die persoon. Onder andere de omgeving, ervaringen en kennis hebben hier een invloed op. Daarnaast is genot een veelzijdig begrip dat verschillende betekenissen kan hebben, afhankelijk van de context. Binnen deze educatieve box en digitale leeromgeving verwijst genot naar plezier en fijne gevoelens maar ook naar mooie en aangename ervaringen. Deze ervaringen kunnen seksueel en/of romantisch van aard zijn. Zo kunnen de gevoelens worden veroorzaakt door (seksuele) aanrakingen maar ook door gedachten, fantasieën enzovoort. 

    Genot kan individueel beleefd worden of samen met anderen. De betekenis en ervaring van genot kunnen voor iedereen verschillend zijn. We streven ernaar de diverse mogelijkheden van genot te bespreken en benadrukken het belang van open communicatie over wat je wel en niet fijn vindt met een (bed)partner.  

Seksuele diversiteit 

  • Er zijn veel verschillende vormen van seks, denk aan: kussen en knuffelen, elkaar strelen, seksuele fantasieën delen, masseren, anale seks, orale seks, soloseks, groepsseks, vulva-vulva seks, penis-vulva seks, penis-penis seks, seks met ondersteuning/behulp van seksspeeltjes, … Het belangrijkste is dat je plezier ervaart bij seks, ongeacht de vorm die het aanneemt. 

    Binnen het thema seksuele diversiteit kan ook seksuele oriëntatie besproken worden. 

    Werken rond gender en seksuele diversiteit?

    Op de website schooluitdekast.be vind je heel wat educatief materiaal om te werken rond seksuele diversiteit. Het pakket Recht op Liefde van Merhaba wordt binnen interculturele contexten aangeraden. Je kan ook steeds beroep doen op het advies- en vormingscentrum KLIQ van Cavaria of de toolkit Gender in het secundair onderwijs van kenniscentrum RoSa vzw aanvragen. 

    Tot slot focust het spel #SoWhat?! The Gayme en de handleiding Equischools op het thema gender en seksuele diversiteit met aandacht voor het sociaal-culturele luik zoals genderstereotypen, discriminatie en identiteit.

Erogene zones 

  • Net als bij kietelen, is de ene plek gevoeliger dan de andere. Ons lichaam heeft veel zenuwen en gevoelige plaatsen die als erogene zones kunnen dienen. Denk aan gebieden rond de geslachtsorganen, anus, onderbuik, hals, dijen enzovoort.

    Het is een misvatting dat er maar enkele zones zijn en dat deze voor iedereen hetzelfde zijn. 

    Bij de gespreksstarters ‘stressbal borst’ en ‘stressbal balzak’ vind je meer informatie over erogene zones en waarom dit belangrijk is bij plezierig vrijen. 

Voorspel

Met “voorspel” bedoelen we vaak de activiteiten die voorafgaan aan de (penetratie)seks en gericht zijn op het verhogen van de seksuele opwinding. Dit kan gaan over zoenen, strelen, likken, vingeren, aftrekken, het verzenden van pikante foto’s en berichten, ... Een veelgehoorde kritiek op deze term is dat het lijkt alsof deze vormen van seks minderwaardig zijn aan ‘de echte seks’ of penetratieseks. Dit is echter zeker niet het geval. Seks is veel meer dan alleen penetratie.

Waar kunnen jongeren terecht met vragen? 

Een website waar mensen vanaf 15 jaar terecht kunnen om informatie te krijgen over alles dat te maken heeft met relaties en seksualiteit. Thema’s zoals seks en internet, liefde en relaties, seks in de praktijk, zwangerschap en vruchtbaarheid komen aan bod. Er worden duidelijke, korte en duidelijke antwoorden geformuleerd op vaak voorkomende vragen bij jongeren. 

Een interactieve website voor jongeren vanaf 15 jaar. De website beoogd om seksualiteit en relaties bespreekbaar te maken via een audiovisuele leerervaring. 

Een Nederlandse, interactie website waar jongeren tussen de 16 en 18 jaar terecht kunnen met vragen over flirten, daten, identiteit, veilige seks, plezier en relaties.