Pili-Project

Pili is een pilootproject van het cgso in samenwerking met Freinetschool De Boomhut

Waarom werken rond gender met kleuters en kinderen uit de lagere school?

“Gender gaat over de eigenschappen, gedragingen en rolpatronen die cultureel bepaald zijn voor elke sekse. Het gaat dus niet over biologische kenmerken, maar over sociale en culturele aspecten van het man- of vrouw-zijn. Bijvoorbeeld dat de kleur blauw bij jongens hoort en de kleur roze bij meisjes.”  

Nederlands Jeugdinstituut, 2023

Aan deze definitie merken we dat gender niet iets is dat pas start vanaf het secundair onderwijs.  Voor we geboren worden, zijn we al “gegenderd”. Denk maar aan de gender reveals in onze sociale kringen. Roze of blauwe ballonnen, rookbommen of zelfs piñatas, het kan allemaal.

Daarom is het belangrijk dat jonge kinderen de kans krijgen om op een vrije manier te dromen over wat ze graag zouden doen en wie ze later graag willen worden. Voorbij de gender stereotypes waar ze nu op botsen. 

Deze gedachte vormde het uitgangspunt van het Pili-project. Aan de hand van een inspiratiekoffer, gendervriendelijke kleurplaten en lesfiches brengt cgso genderdiversiteit bij jonge kinderen onder de aandacht.

Samen met ouders, onderwijsmensen en begeleiders geven we jonge kinderen de kans zichzelf en de anderen te ontdekken, elkaars eigenheid te respecteren en te aanvaarden. Samen leren we dat er zowel gelijkenissen als verschillen zijn én dat dit de aangeboren sekse overstijgt.

Wil je zelf aan de slag met het thema?

Klik door naar onze digitale leeromgeving en download nu jouw lesmateriaal of de gendervriendelijke kleurplaten.