Pili-project

Pili-project

Pili is een pilootproject van het cgso in samenwerking met Freinetschool De Boomhut dat gerealiseerd wordt mede dankzij de financiële steun van
de Mens.nu en de provincie West-Vlaanderen.

Wat is er reeds gebeurd?

Sinds het voorjaar van 2023 voerde het cgso met de ondersteuning van de kleuterjuffen en de directeur drie verschillende workshops uit. De peuters, kleuters en het eerste leerjaar werden hierbij betrokken.

Het thema van de eerste workshop was ‘beroepen’ vanuit het gevoel dat hier nog veel stereotiepe opvattingen over bestaan. De kinderen kregen de opdracht om verschillende neutraal geklede personen te koppelen met de juiste beroepen. Er heerste veel verbazing bij de kinderen dat ook een mannelijke danser bestaat én dat een voetballer een vrouw kan zijn én bovendien kan dribbelen.

De tweede workshop focuste nog meer op de connectie tussen vrouwelijkheid en voetbal. Een Red Flame, Aster Janssens, kwam langs op de school en daagde vier klassen uit om met haar te voetballen. De meisjes kregen hierbij bewust een actieve rol.

Als derde actie werd in de drie kleuterklassen gewerkt met een verhaal rond David Bowie aan de hand van het boekje uit de reeks “Van klein tot groots”.De kleuters waren verrast toen ze ontdekten dat David Bowie geen fictief personage was,en hoe hij experimenteerde met kledingstukken, haarstijlen en schmink. Maar vooral hoe hij zichzelf bleef en geliefd werd voor wie hij was.

Doorheen deze workshops, merkten we op dat kinderen spontaan ruimer begonnen te denken over genderstereotypen en dat ze vrijer werden in het kijken naar zichzelf en elkaar.

Het cgso ontwikkelde ook een inspiratiekist met activiteitenfiche(s), een selectie gendervriendelijke boeken, nieuwe kleurplaten en een toolkit “gender in de kleuterklas” gemaakt door Rosa vzw met activiteiten en tips en tricks. Deze inspiratiekisten werden aan de school geschonken en kunnen ook door alle geïnteresseerden gratis ontleend worden via het cgso.

Ten slotte ging op 25 mei 2023 het evenement en netwerkmoment “Gender bij jonge kinderen?” door met een lezing van Eva Dierickx (zij/haar), kleuterleerkracht, onderwijskundige, onderzoeker en auteur van ‘Sssst, dat mag je niet zeggen. Over hoe we jonge kinderen zonder vooroordelen kunnen opvoeden en waarom dat dringend nodig is.’ Eva is actief op Instagram als @deklasvaneva.

De aanwezige ouders en leerkrachten leerden heel wat bij over genderstereotypen, de rol van de media, en het belang van representatie. Er werden ervaringen gedeeld en we inspireerden elkaar. Zo probeerden we bij te dragen aan een genderbewuste samenleving waarin ieder kind zichzelf kan én mag zijn.

Wat staat er nog op de planning?

Dit project loop t.e.m. juni 2024.

Er ontwikkelde zich een algemeen bewustzijn over het genderthema in de School-equipe van De Boomhut. Ook het cgso verdiept zich inhoudelijk verder in het thema met het creëren van extra lesmateriaal.

 
Volgend schooljaar gaan we verder aan de slag met workshops in de leerjaren van de lagere school van De Boomhut in Brugge.