Swab2know is een nieuw hiv-preventieproject dat het gebruik van een gratis en anonieme test voor hiv wil aanmoedigen. Het CGSO werkt via enkele testdagen in ons Levenshuis mee aan het project. 

 

Op donderdag 28/11 (17u-20u), zaterdag 30/11 (13u-17u) en zondag 1/12 (13u-17u) kan je je bij het CGSO laten testen.

Swab2know: hiv-testdagen CGSO

SWAB2KNOW

Voor Swab2know gebruiken we speekselstalen om de hiv-test op uit te voeren. Deze nieuwe test is speciaal ontwikkeld in het Instituut voor Tropische Geneeskunde. We onderzoeken het speeksel op de aanwezigheid van antistoffen tegen hiv.

 

Het resultaat van een hiv-test op speeksel is slechts indicatief voor een hiv-infectie. Het vervangt dus de klassieke bloedtest niet. In geval van een positieve test op speeksel zal je uitgenodigd worden om dit resultaat te laten bevestigen met een bloedtest.

 

Een regelmatige bezoek bij je arts is nog steeds de beste manier om een hiv-infectie op te sporen.

 

RESULTAAT OPVRAGEN

Je testresultaat is altijd verbonden aan een unieke staalcode. Die staalcode kreeg je mee toen je de test afnam.

 

Je kan het hiv-testresultaat in een persoonlijk contact met een arts bespreken (contacteer ons per e-mail of telefonisch op het nummer 03 216 02 88), maar je kan ook kiezen om het resultaat via de site te ontvangen.

 

Info: www.swab2know.be

BETROUWBAARHEID 

Het is belangrijk te weten dat de speekseltest minder accuraat is dan een gewone bloedtest. Daarom kunnen uitzonderlijk valspositieve resultaten optreden (je hebt geen hiv-infectie, terwijl de test positief is). Dit kan zorgen voor onnodige angst in afwachting van een confirmatie. De kans op een valsnegatief resultaat (dus je hebt een hiv-infectie, hoewel de speekseltest negatief is) is uitermate klein, maar kan voorkomen, voornamelijk indien je een erg recent risico hebt gelopen (minder dan 3 maanden geleden).

 

De betrouwbaarheid van het testresultaat is gegarandeerd in groepen waar de prevalentie van hiv (het percentage mensen met hiv in deze groep) hoger is dan 1%. Contacteer ons indien je vragen hebt of je in aanmerking komt voor een test binnen dit project. De juistheid van het testresultaat kan niet gegarandeerd worden indien je medicatie voor hiv neemt. De medicatie kan immers de antistoffen onderdrukken, waardoor het testresultaat onbetrouwbaar kan zijn.

TESTDAGEN IN CGSO

Op volgende dagen kan je in ons Levenshuis
terecht om je gratis en anoniem te laten testen:

 

  • Do 28/11: 17u-20u

  • Za 30/11: 13u-17u

  • Zo 1/12: 13u-17u