Project menstruatiewelzijn

In het kader van het project “Menstruatiewelzijn” werkt cgso samen met verschillende organisaties*, elk met hun eigen expertise, bereik en doelstellingen op vlak van menstruatiewelzijn. We bundelen onze krachten om effectieve educatie, communicatie en sensibilisering te realiseren over dit thema. Door de handen in elkaar te slaan streven we ernaar het taboe rond menstruatiearmoede- en schaamte doorbreken en de werkelijke impact op de doelgroep te vergroten. 

et hoofddoel van ons project is het ontwikkelen van een website waarbij alle initiatieven en educatief materiaal van diverse partners in kaart worden gebracht en mensen betrouwbare, begrijpbare informatie rond menstruatiewelzijn kunnen terugvinden.  

Van zodra deze website beschikbaar is, zal je deze op deze webpagina terugvinden. 

Dit project is een samenwerking tussen Bruzelle, Rebelle, Huis van de Mens (de Mens.Nu), Caritas, CM en De Vrouwenraad.

 

Waarom dit project?  

In Vlaanderen ervaart één op de acht jonge vrouwen menstruatiearmoede, volgens een onderzoek van Caritas Vlaanderen. Dit komt door beperkte toegang tot menstruatieproducten en veilige sanitaire voorzieningen, wat negatieve gevolgen heeft voor hun mentale welzijn en aanwezigheid op school. Menstruatiearmoede wordt beïnvloed door de "toxic trio" van (on)betaalbaarheid, gebrek aan educatie en taboes. Het bestrijden ervan vereist niet alleen de beschikbaarheid van producten, maar ook sensibilisering, educatie en communicatie. 

Hoe draagt cgso haar steentje bij aan dit project?   

Cgso biedt 20 gratis interactieve workshops over menstruatiewelzijn aan voor leerlingen secundair onderwijs. Ontvang daarnaast gratis onze educatieve box “schilders op bezoek” 

“Menstruatiewelzijn is het subjectief, objectief, materieel en relationeel welzijn binnen de aspecten verbonden aan de menstruatie en menstruele cyclus. Hierbij worden menstruele gezondheid, ‘menstrual equity’ en kennis van en educatie over menstruatie verhoogd. Daarnaast worden menstruatiearmoede en menstruatieschaamte verminderd.” 
(Vrouwenraad, 2023)