16 september 2015 - Infoavond "Leven met HIV" (Brugge)

Deze infoavond werd geannuleerd. Waarvoor onze excuses. 

 

 

 

1 december 2014 - Ludieke acties in Brugge

i.s.m. REBUS Regenbooghuis West-Vlaanderen, ARC, Sensoa Positief en Cavaria

 

In Brugge worden op 1 december, op Wereldaidsdag,  2 acties opgezet door  ‘HIV Leeft!’ , een samenwerking tussen ARC HIV referentiecentrum  van AZ Sint-Jan, het CGSO te Brugge (Centrum voor geboorteregeling en seksuele opvoeding), Sensoa Positief en Rebus, het nieuwe Regenbooghuis West-Vlaanderen.

 

 • In de inkomhal van het AZ Sint Jan (Ruddershove 10 8000 Brugge) van 6u45 tot  13u wordt door Clio Roets en Hilde Mahieu, 2 verpleegkundigen van het  ARC hiv referentiecentrum een sensibiliserende actie gehouden, gericht naar artsen, verpleegkundigen, patiënten,…  Een reuzengrote strik gemaakt met rode ballonnen zal zeker de aandacht trekken. Informatiefolders worden uitgedeeld en mensen worden uitgenodigd een rood lintje op te spelden.

 • Op 't Zand, ter hoogte van enkele jongerencafés (‘t Zand 10 8000 Brugge), vindt van 15u30 tot 17u30 een ludieke actie plaats. Met straatanimatie door ‘Stella Rossa’ en visueel leuk materiaal wordt de aandacht erop gevestigd dat het gebruik van condoom nog steeds de beste preventie is tegen soa’s (seksueel overdraagbare aandoeningen). Er wordt een tent geplaatst waar informatie op een funny manier aangebracht worden. De jongeren worden letterlijk uit/in hun tent gelokt! Iedereen is welkom, maar er wordt vooral gemikt op jongeren na schooltijd. Deze actie werd opgezet door Rebus en CGSO met de inhoudelijke steun van Sensoa Positief.

 

Met de financiële steun van de partners in HIV Leeft!, Stad Brugge en çavaria. Dank aan The Chocolate Line voor de pralines. 

 

Dankzij çavaria kunnen op WAD de informatiebrochures met het lokaal aanbod voor mensen met hiv en hun families wijd verspreid  worden. Cavaria steunt ook de WAD actie in het AZ door het sponsoren van de reuzenstrik en de infoblaadjes.

Iedereen die op WAD in Brugge een rood solidariteitslintje opspelt, krijgt een overheerlijke praline van The Chocolate Line. Wij kregen 5 kg gratis wat neerkomt op 500 pralines. Dominique Persoone en Fabienne De Staerke zijn onze actie zeer genegen, zij werken trouwens reeds verschillende jaren mee aan Antwerp diner, een vzw die fondsen verzamelt voor onderzoek en preventie van aids & Hiv.

De organisatoren danken Stad Brugge voor de logistieke ondersteuning van de actie op het ’t Zand.

 

Hiv leeft! wil in onze regio sensibiliseren en informeren, een luisterend oor bieden maar ook als wegwijzer fungeren voor mensen met vragen.  

 

 

 

28 november 2014 - HIV Infosessie Oostende

Info op de website van REBUS Regenbooghuis West-Vlaanderen 

 

6 juni 2014 - Vorming 'HIV Leeft' - Alles over leven met hiv

 

Er zijn nog heel wat taboes rond hiv en veel onwetendheid. Hilde en Cleo, 2  verpleegkundigen van de hiv dienst van AZ St-Jan, vertellen ons alles over hiv vanuit een actuele en betrokken kijk. Ze lichten het dienstverleningsaanbod toe van hun dienst en ze antwoorden op al onze vragen. 

 

Deze vorming kadert in onze samenwerking met Sensoa, het AZ St-Jan en Polaris. Samen willen we immers mensen met hiv uit onze regio beter de weg wijzen naar de hulpverlening. 

 

Laat je weten of je erbij kan zijn? We zorgen immers voor een natje en een droogje.

 

PRAKTISCH: 

 • Datum: 6 juni 2014

 • Uur: 19u

 • Locatie: Huis van de Mens, Jeruzalemstraat 51, Brugge 

 

 

 

1 december 2013 Wereldaidsdag in Brugge: de opstart van een nieuw initiatief voor mensen met hiv

 

Zondag 1 december is wereldaidsdag. Samen met Sensoa roept het CGSO iedereen op tot solidariteit voor mensen met hiv. We streven naar meer openheid en communicatie, zowel bij mensen met als zonder hiv, om angst en onwetendheid te doorbreken.

 

Het CGSO  organiseert daarom op wereldaidsdag 2 activiteiten in Brugge:

 • een zondagsgesprek in het VC De Sleutelbrug (Beenhouwerstraat 1 8000 Brugge) om 10u30 waar Caroline Costers een vriend interviewt. Hij brengt een openhartige getuigenis over ‘leven met HIV’. Caroline Costers is reeds verschillende jaren medewerker van het CGSO, werkt als stafmedewerker jeugdpreventie aan de gemeente Knokke-Heist en is relatie- en gezinstherapeute.  Zij vult de getuigenis aan met heldere inzichten en staat open voor al uw vragen.  Gratis inkom!

 • Een opendeurnamiddag in het Levenshuis  (Koningin Elisabethlaan 92 8000 Brugge) vanaf 13u tot 17u. In een ongedwongen sfeer kan men er terecht voor informatie en kan men spreken met diverse deskundigen. (hiv verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, lotgenoten).  Om 14u, 15u en 16 u is er telkens een korte voordracht over het nationaal aidsplan en over de nieuwe mogelijkheden tot ondersteuning van mensen met hiv in onze regio.

 

Leven met hiv is niet evident. Hiv is een virus dat je afweersysteem beschadigt.  Volledige genezing  is niet mogelijk, maar de ontwikkeling van de ziekte kan wel worden geremd door behandeling met medicijnen, de zogenoemde ‘hiv-remmers'.  Dankzij deze medicatie is een hiv-diagnose geen doodvonnis meer. Relaties aangaan, vrijen, een huis kopen, op reis gaan, genieten... het blijft allemaal mogelijk.

 

Toch zorgt een hiv-positieve diagnose voor een keerpunt in iemands leven. Het roept allerhande vragen op over fysieke en psychische gezondheid, over de relaties met familie, partner, vrienden en collega’s maar het brengt ook heel wat praktische, administratieve problemen met zich mee.

 

Op moeilijke momenten kan het deugd doen om met iemand te praten. Dat kan iemand uit je omgeving zijn, maar ook een lotgenoot of hulpverlener.  Omdat de nood aan info, advies, steun en hulp zo groot is in West-Vlaanderen hebben 4 organisaties  het plan opgevat om  samen een nieuw laagdrempelig dienstverleningsaanbod uit te werken voor mensen met hiv en hun omgeving.

 • De dienst van het AZ St-Jan te Brugge dat mensen met hiv begeleid en behandeld

 • Sensoa  Positief, het Vlaams expertise centrum  voor seksuele gezondheid  in  Antwerpen

 • Polaris,  het West-Vlaams Regenbooghuis te Oostende

 • Het CGSO, Centrum voor geboorteregeling en seksuele opvoeding te Brugge

 

Via een folder willen we de verschillende mogelijkheden tot hulp, advies en steun in onze regio beter bekend maken.

 

In 2014 start het samenwerkingsverband  met een reeks informatieve activiteiten. Op die manier proberen we mensen met hiv concreet te helpen en uit hun isolement te halen.

 

Wil je je steun betuigen op wereldaidsdag?

 • Neem deel aan één van de activiteiten in Brugge.

 • Draag op 1 december 2013 een rood lintje, het symbool van solidariteit met mensen met hiv en aids. Gratis te verkrijgen in het CGSO, Koningin Elisabethlaan 92 8000 Brugge. Open elke donderdag van 17u tot 20u.

 • Vraag de solidariteitsposter gratis aan bij Sensoa via www.levenmethiv.be en hang ze uit op een goed zichtbare plaats. Zo sluit je je aan bij de affichecampagne van sensoa  “Wil jij het horen? Want ik wil het zeggen!" Mensen met hiv willen immers niet leven met een geheim.

 • Geef je profielfoto op facebook een rood lintje. Dat kan heel simpel via www.picbadges.com/rood-lintje-wereldaidsdag.

HIV Leeft! - Blog

Een samenwerking tussen CGSO, ARC HIV Referentiecentrum AZ Sint-Jan, REBUS en Sensoa Positief met het oog op sensibilisatie, ontmoeting, hulpverlening, wegwijzer en preventie